Ορεινές - Εναλλακτικές Διαδρομές Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και ενημερώνεται συνέχεια με πληροφορίες και περιεχόμενο.

Αισύμη

aisymi

Η Αισύμη, περίπου 25 χλμ. βόρεια της Αλεξανδρούπολης είναι ημιορεινός οικισμός, χτισμένος στα 323 μέτρα υψόμετρο.

 • Ιστορικά στοιχεία της περιοχής

  Η Αισύμη, όπως και η υπόλοιπη δυτική Θράκη βρισκόταν υπό Οθωμανική κατοχή από τον 14οαιώνα μέχρι και τους Βαλκανικούς Πολέμους. Οι κάτοικοι της πόλης ήταν στην πλειοψηφία τους Βούλγαροι και η Αισύμη ήταν γνωστή με το όνομα Ντογάν Χισάρ. Με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Αισύμη περιήλθε υπό Βουλγαρική Κυριαρχία (1913-1919), ενώ κατόπιν η περιοχή προσαρτήθηκε στην Ελλάδα.

  Η Αισύμη ήταν η γενέτειρα του Βούλγαρου επαναστάτη και εθνικιστή Πέτκο Βοϊβόδα, ο οποίος πάλευε ενάντια στους Οθωμανούς για να γίνουν τα εδάφη αυτά Βουλγαρικά και να αποκτήσει η Βουλγαρία πρόσβαση προς τη θάλασσα του Αιγαίου. Στο χωριό υπάρχει και προτομή του.

 • Κλίμα

  Το κλίμα του οικισμού είναι μεσογειακό, οι χειμώνες είναι ψυχροί ενώ οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις είναι αρκετά συχνές.

 • Περιβαλλοντικά στοιχεία

  Στην περιοχή της Αισύμης συναντάμε δύο δασικά συμπλέγματα, το “Δερείου- Δαδιάς- Αισύμης”, έκτασης 31.700,17 Ha και το “Νότιο”, έκτασης 83.852,09 Ha.

  Τα δύο Δασικά Συμπλέγματα ανήκουν αδιαφιλονίκητα στο Ελληνικό Δημόσιο και περιήλθαν σε αυτό ως διάδοχος του Τουρκικού Κράτους, μετά την απελευθέρωση της περιοχής και την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης (1923).

  Τα δασικά είδη που κυριαρχούν είναι η Δρυς, η Οξιά, η αυτοφυής Τραχεία Πεύκη, διάφορα είδη Πεύκης (Θαλασσίας, Ακτινωτής, Τραχείας, Μαύρης) προερχόμενα από τεχνητές αναδασώσεις, Πρίνος, Άρκευθος, Κουμαριά, Κρανιά, Λεπτοκαρυά, Ιτιά, Σκλήθρο και Λεύκη. Σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται, σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, το δασοπονικό είδος Ίταμος (Taxus Baccata) το οποίο πρέπει να προστατεύεται ώστε να αποφευχθεί η εξαφάνισή του.

  Η δασική βλάστηση επεκτείνεται σε ολόκληρο το υψομετρικό εύρος της περιοχής, το δε μέσο υψόμετρο του δάσους είναι περί τα 600 μέτρα.

  Η ανάγλυφη όψη του εδάφους, χαρακτηρίζεται από μέτριες έως βαθιές χαραδρώσεις και ράχες με μέτρια έως πολύ μεγάλη κλίση, κυρίως στο δυτικό μέρος, στην περιοχή που άρχεται από το ύψωμα “Άρης” προς τα ρέματα με την ονομασία “Διαβολόρεμα” και “Κακόρεμα”.

  Οι κάτοικοι της Αισύμης δραστηριοποιούνται στα δύο δασικά συμπλέγματα και συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση και ανόρθωση του δάσους. Τέλος, σε μεγάλο βαθμό είναι ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της διαχείρισης του δάσους τους με πλήρη αντίληψη της κοινωνικής σημασίας του και προσπαθούν να μειώσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν τις παραγωγικές συνθήκες αυτού, πράγμα που διαπιστώνεται από την προστασία και ανάπτυξη των αναδασώσεων που έγιναν με επιτυχία στην έκταση του δάσους.

 • Ορεινό και ημιορεινό οικοσύστημα

  Η ευρύτερη περιοχή της Αισύμης συνθέτει ένα ορεινό σύμπλεγμα απαράμιλλης ομορφιάς που φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Είναι μια περιοχή μοναδική για την πολύπλευρη αξία της (βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική, παιδαγωγική), για αυτό και συμπεριλήφθηκε στις προτεινόμενες περιοχές NATURA 2000 με την ονομασία Τρεις Βρύσες (SITE GR 1110003). Βρίσκεται επί της Νοτιοανατολικής απόληξης του ορεινού συγκροτήματος της Ροδόπης, στις πλαγιές του ορεινού όγκου που καλύπτει το δυτικό τμήμα του Ν. Έβρου.

 • Αγροτικό οικοσύστημα στα πεδινά

  Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις καταλαμβάνουν τη μεγαλύτερη έκταση στην περιοχή αυτή. Οι εκτάσεις αυτές λόγω των ομαλών κλίσεων σε όλη τη χαμηλή ζώνη, πολλές φορές καταλαμβάνουν ολόκληρους λόφους. Τα περισσότερα χωράφια είναι μη αρδευόμενα. Σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα στις καλλιέργειες παρεμβάλλονται πλούσιοι φυτοφράκτες, δημιουργώντας ένα πολύτιμο οικοσύστημα για πολλά είδη ζώων. Πανιδικό απόθεμα προσαρμοσμένο στην λειτουργία του συστήματος αποτελούμενο κυρίως από λαγόμορφα, ερπετά, αμφίβια, στρουθιόμορφα και αρπακτικά (γεράκι των αγρών).

 • Η Αισύμη ως τουριστικός προορισμός

  Στην Αισύμη αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Σαρακατσάνικης Παράδοσης, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 1600 αυθεντικά κειμήλια Σαρακατσάνων του Έβρου. Λίγο βορειότερα, στο δρόμο προς τη Λεπτοκαρυά οι Σαρακατσάνοι έχουν δημιουργήσει έναν παραδοσιακό οικισμό που λειτουργεί ως υπαίθριο μουσείο.

  Το χωριό διαθέτει μία ταβέρνα όπου αξίζει να καθίσετε για να δοκιμάσετε παραδοσιακά φαγητά, όπως κιλιντίρια, κατσικάκι φούρνου, ζυμωτό ψωμί, όσπρια, λαδερά αλλά και γλυκά ταψιού & κουταλιού, καθώς και μαρμελάδες.