Ορεινές - Εναλλακτικές Διαδρομές Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και ενημερώνεται συνέχεια με πληροφορίες και περιεχόμενο.

Καβησός

 • Περιβαλλοντικά στοιχεία

  Ο οικισμός περιβάλλεται από ωραίο φυσικό τοπίο. Η περιοχή «Παλιάμπελα αποτελεί ένα φυσικό σημείο για εκδρομές στην εξοχή και συγκεντρώνει παραδοσιακά πλήθος επισκεπτών την ημέρα της πρωτομαγιάς.

  Ένα ανεκμετάλλευτο, αλλά πανέμορφο τοπίο θα βρει κανείς στο φράγμα της Καβησού, το οποίο βρίσκεται σε βόρεια του οικισμού.

 • Ευρήματα

  Στην περιοχή Αμπελάκια της Καβησού βρίσκεται ένα κτίσμα που από τους ντόπιους ονομάζεται τα «40 σκαλάκια» από τα οποία σήμερα διατηρούνται τα 20 και οδηγούν στην είσοδο παλαιού υδραγωγείου, γνωστό επίσης με την ονομασία «Μάνα νερού».

  Στον υπόγειο εσωτερικό χώρο του λιθόχτιστου οικοδομήματος, που χρονολογείται στην οθωμανική περίοδο, και που φέρει στέγη σε σχήμα τρούλου, υπάρχουν τρεις τρούλοι, τρεις αψίδες ύψους 1,5μ περίπου που προχωρούν με την μορφή καναλιών για πολλά μέτρα, το ένα εκ των οποίων σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες τροφοδοτούσε σιντριβάνι στην άνω πλατεία Φερών.

  Στην Καβησό υπάρχει και μία κτιστή κρήνη με δύο θολωτές εσοχές, που χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα μ..Χ.

  Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, ενώ δυτικά του οικισμό υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι της Παναγίας με αγίασμα.