Ορεινές - Εναλλακτικές Διαδρομές Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και ενημερώνεται συνέχεια με πληροφορίες και περιεχόμενο.

Κοίλα

 • Πολιτισμικό πλαίσιο

  Σήμερα ο αριθμός των κατοίκων είναι ελάχιστος, ενώ κατά την απογραφή του 2001 καταγράφηκαν 11 κάτοικοι. Στο χωριό μένει και ο στιχουργός, συγγραφέας και ποιητής Λευτέρης Χαψιάδης.

 • Ιστορικά στοιχεία της περιοχής

  Το χωριό Κοίλα έχει κατοικηθεί από την εποχή του σιδήρου, και αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος για τους αρχαιολόγους, αφού φαίνονται προϊστορικά κάστρα και μεγαλιθικά μνημεία( Καρακούσης 1995, Θράκη σ. 271) καθώς και βραχογραφίες.

  Από τα πρώτα χρόνια της Τουρκοκρατίας και δη το 1451-1481 καταγράφεται ως κύρια ενασχόληση των κατοίκων η παραδοσιακή κτηνοτροφία και γεωργία.

  Στη διάρκεια της επανάστασης του 1821 αναφέρεται πως στην εκκλησία του χωριού είχαν συγκεντρωθεί 892 Θρακιώτες αγωνιστές από την περιοχή για να ορκισθούν πίστη στην πατρίδα, ξεκινώντας το δύσκολο αγώνα της λευτεριάς.

 • Πολιτισμός - Σύλλογοι

  Παρά τον μικρό αριθμό κατοίκων, υπάρχει δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος». Σήμερα, το παλαιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού βρίσκεται υπό επισκευή ώστε να στεγάσει την ιστορία του οικισμού.

  Από το 1991 λειτουργεί στα Κοίλα ένα Ίδρυμα Γερμανών «Ειδική Κοινωνία για Παιδιά», το οποίο έχει ως σκοπό την επανένταξη στο κοινωνικό τους περιβάλλον ανηλικών παιδιών από τη Γερμανία με παραβατικές συμπεριφορές.