Ορεινές - Εναλλακτικές Διαδρομές Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και ενημερώνεται συνέχεια με πληροφορίες και περιεχόμενο.

Μέστη

mesti2

 • Ονομασία

  Η Μέστη έχει υψόμετρο 111 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι κάτοικοι του χωριού ανέρχονται στους 116 και η παλιά ονομασία του ήταν μέχρι το 1920 Κιοσέ Μετζίτ.

 • Ιστορικά στοιχεία της περιοχής

  Η Μέστη μεταξύ των ετών 1941-44 ήταν υπό βουλγαρική κατοχή. Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της Μέστης κατοικούσαν από παλιά εκεί ενώ οι χριστιανοί εγκαθίστανται στον οικισμό το 1922 προερχόμενοι από την περιοχή Κεσσάνης την Ανατολικής Θράκης και συγκεκριμένα από το χωριό Μαχητές ή Μαχμούκιον.

  Η εκκλησία «Αγιος Γεώργιος» κτίζεται με τον ερχομό των χριστιανών κατοίκων της και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ένα τζαμί, το οποίο ήταν παράλληλα και δημοτικό σχολείο, καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες των μουσουλμάνων κατοίκων. Ως σχολείο έπαυσε να λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια.

 • Ευρήματα

  Στην αρχαιότητα η Εγνατία οδός περνούσε και έξω από την Μέστη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα σώζεται ένα κομμάτι αυτής, αρκετών μέτρων, αυτούσιο, όπως και στο παρελθόν.

 • Κλίμα

  Η Μέστη έχει πολύ καλό κλίμα, καθότι η υγρασία στον τόπο αυτό κυμαίνεται σε όλη την διάρκεια του έτους στους 0 βαθμούς. Συνέπεια του κλιματολογικού αυτού φαινόμενου είναι η μακροβιότητα των κατοίκων της Μέστης.

 • Περιβαλλοντικά στοιχεία

  Στη δικαιοδοσία του οικισμού αυτού ανήκουν 30.000 στρέμματα γης και το δάσος της Μαύρης Πεύκης, με το παραδοσιακό όνομα ¨Τσάμια¨. Στη γη της Μέστης κυλούν τρία ποτάμια: το Πλατανόρεμα, το Μεγάλο Ρέμα και ο Κόσινθος.

 • Πολιτισμικό πλαίσιο

  Στη Μέστη ζουν σήμερα μόνο 25 χριστιανικές και 13 μουσουλμανικές οικογένειες. Κύρια ενασχόλησή τους είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

  Σήμερα στον οικισμό της Μέστης τα ελάχιστα παιδιά που υπάρχουν, κυρίως μουσουλμανόπαιδα, φοιτούν στα Σχολεία των Σαπών.

  Η Μέστη διαθέτει σιδηροδρομικό σταθμό. Ο σταθμός άνοιξε το 1896 και εξυπηρετείται από τα υπεραστικά τρένα ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη.