Ορεινές - Εναλλακτικές Διαδρομές Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και ενημερώνεται συνέχεια με πληροφορίες και περιεχόμενο.

Νίψα

 • Ιστορικά στοιχεία της περιοχής

  Ιδρύθηκε ως Νίψα το 1924 με την έλευση προσφύγων από τις περιοχές του Πόντου και του Καυκάσου. Η παλαιά Νίψα εγκαταλείφθηκε μετά τον εμφύλιο και οι κάτοικοί του έχτισαν χαμηλότερα το σημερινό χωριό.

  Στην περιοχή υπήρχε άφθονο νερό από τα υπάρχοντα πέτρινα πηγάδια, τα οποία είχαν φτιαχτεί με χειρονακτική εργασία. Στον οικισμό συνυπάρχουν Πόντιοι και Σαρακατσάνοι συνταιριάζοντας αρμονικά διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

 • Περιβαλλοντικά στοιχεία

  Οικισμός πνιγμένος στο πράσινο, είναι καρφιτσωμένος σε μια αμφιθεατρική πλαγιά με θέα το θρακικό πέλαγος και εντυπωσιακό όρος Σάος της Σαμοθράκης. Χαμηλές, κεραμοσκεπείς και πέτρινες κατοικίες στολίζουν τους ευρύχωρους δρόμους του χωριού των 500 περίπου κατοίκων.

 • Πολιτισμός - Σύλλογοι

  Ο πολιτιστικός σύλλογος Νίψας ιδρύθηκε το 1986 και στεγάζεται στο κτήριο του παλαιού σχολείου του χωριού www.nipsa.gr
  28 Ιουνίου- Πανηγυρικός εορτασμός προς τιμήν των Αγίων Πέτρου και Παύλου 8 Σεπτεμβρίου- Εορταστικές εκδηλώσεις στην παλαιά Νίψα τιμώντας τη Γέννηση της Θεοτόκου

 • Η Νίψα ως τουριστικός προορισμός

  Η Νίψα αποτελεί προορισμό για ημερήσιες αποδράσεις. Οι φυσικές ομορφιές και οι περιπατητικές διαδρομές στο αυτοφυές δάσος μαγνητίζουν τον επισκέπτη. Το χωριό διαθέτει γραφικές ταβέρνες, οι οποίες παρέχουν ζεστή φιλοξενία και εκλεκτά κρεατικά στους πελάτες τους.

  Μεταβυζαντινός ναός Παλαιοχωρίου Νίψας

  Ο ναός βρίσκεται 5χλμ ΒΔ της Νίψας και ο επισκέπτης έχει πρόσβαση σε αυτόν μέσω συντηρημένου χωματόδρομου. Ο ναός αποτελούσε την ενοριακή εκκλησία του οικισμού της Νίψας που εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου. Πρόκειται για τρίκλιτη κεραμοσκεπή Βασιλική με ξύλινη δίρριχτη στέγη και ανεξάρτητο κωδωνοστάσιο. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες ,μέρα εορτασμού του ναού είναι η μέρα της Γέννησης της Θεοτόκου, στις 8 Σεπτεμβρίου. Η χρονολογία ανέγερσης του ναού τοποθετείται σύμφωνα με τα αρχιτεκτονικά του χαρακτηριστικά στις αρχές του 19ου αιώνα.

  Αετοχώρι - Ανδρική Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

  Νοτιανατολικά του οικισμού της Νίψας , σε μια διαδρομή μέσα από το δάσος της Μαύρης Πεύκης, συναντάμε τη διασταύρωση για τον οικισμό του Αετοχωρίου. Πρόκειται για προσφυγικό ποντιακό οικισμό με πετρόκτιστα και κεραμοσκεπή κτίσματα. Οι κάτοικοι έχουν ανακαινίσει τα παλαιά κτίσματα με σεβασμό στις παραδοσιακές μορφές αρχιτεκτονικής.

  Στο Αετοχώρι βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Πολύτιμο θησαύρισμα της Μονής αποτελούν τα τεμάχια των ιερών λειψάνων, των εκ Σαμοθράκης πέντε νεομαρτύρων (Μανουήλ, Γεωργίου, Μιχαήλ, Θεοδώρου και Γεωργίου) που μαρτύρησαν το 1835 στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης, του αγίου Παντελεήμονος, του αγίου Χαραλάμπου κ.ά.

  Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές το χρόνο. Στις 8 Μαΐου, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στις 26 Σεπτεμβρίου, για την Μετάσταση του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και την Κυριακή των Αγίων Πάντων που πανηγυρίζει το νεόκτιστο Παρεκκλήσιο Πάντων των Θρακών Αγίων.