Ορεινές - Εναλλακτικές Διαδρομές Δήμου Αλεξανδρούπολης
Η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή και ενημερώνεται συνέχεια με πληροφορίες και περιεχόμενο.

Πεύκα

nipsa

 • Περιβαλλοντικά στοιχεία

  Σε υψόμετρο 120μέτρων βρίσκεται κτισμένος ο παραδοσιακός προσφυγικός οικισμός Πεύκα με χαμηλά πετρόκτιστα σπίτια και περιποιημένες αυλές περιμετρικά της ευρύχωρης πλατείας.

  Ο οικισμός , που περιβάλλεται από το αυτοφυές δάσος Τραχείας-Μαύρης Πεύκης, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για περιπάτους και πεζοπορίες στα μονοπάτια και τις διαδρομές μέσα στη φύση.

 • Πολιτισμικό πλαίσιο

  Οι κάτοικοι του χωριού είναι πρόσφυγες Ποντιακής καταγωγής από την ηρωική Επτάκωμη Σαντά της περιοχής της Τραπεζούντας.

  Οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν το 1923 στο χωριό, που μέχρι τότε κατοικούνταν από Βουλγάρους που εγκατέλειψαν την περιοχή. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ανακαινίσει τα σπίτια τους με τον παραδοσιακό τρόπο, χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική πέτρα της περιοχής.

 • Πολιτισμός - Σύλλογοι

  Ο πολιτιστικός σύλλογος Πεύκων «Οι Ρίζες» ιδρύθηκε το 1987 με σκοπό τη διαφύλαξη και την αναβίωση των παραδόσεων , των ηθών και των εθίμων του Ποντιακού Ελληνισμού.

  Κάθε χρόνο οργανώνονται δυο ποντιακοί χοροί , ο ένας στην αρχή κάθε έτους και ο δεύτερος στις αρχές Ιουλίου στο πανηγύρι της Αγίας Κυριακής.

 • Τα Πέυκα ως τουριστικός προορισμός

  Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου
  Η εκκλησία χτίστηκε το 1861 και αποτελεί κομμάτι της μνήμης της προσφυγιάς για τους κατοίκους του χωριού. Ακόμη και σήμερα διατηρούνται το τέμπλο και οι εικόνες από την εποχή της ανέγερσής της.

  «Εύξεινος Πλατεία»
  Στην απλόχωρη πλατεία του χωριού δεσπόζει το μνημείο του ολοκαυτώματος της Σαντάς το 1921 και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Επίσης, μπορεί κανείς να θαυμάσει το ομοίωμα ποντιακής λύρας, ύψους 3,5 μέτρων , χαρακτηριστικό σύμβολο του πολιτισμού των απανταχού Ποντίων. Η λύρα είναι έργο του καλλιτέχνη Αντώνη Μπαλούτου.

  Οίκημα του πολιτιστικού συλλόγου Πεύκων «Οι Ρίζες»
  Το οίκημα του πολιτιστικού συλλόγου Πεύκων «Οι Ρίζες» αποτελεί τυπικό δείγμα της δεξιοτεχνίας των Σανταίων μαστόρων στο πελέκημα της πέτρας. Τα τελευταία χρόνια οι απόγονοι των πρώτων προσφύγων στα Πεύκα , με δικούς τους πόρους, έχτισαν το κτήριο με σκοπό να στεγάσουν τις μνήμες και τη μακραίωνη παράδοση της ιδιαίτερης πατρίδας τους , της Σαντάς.

  Στο εντευκτήριο του συλλόγου φυλάσσεται το πλούσιο, ιδιόχειρο κα ανέκδοτο συγγραφικό έργο του μεγάλου Ποντίου διανοουμένου Γ. Κανδηλάπτη- Κάνις. Ο Κανδηλάπτης υπήρξε δημοδιδάσκαλος και συγγραφέας της ιστορίας , της λαογραφίας και της δημώδους ποίησης του Πόντου. Ο Γεώργιος Κανδηλάπτης έχει παρασημοφορηθεί δύο φορές για την πολυσχιδή προσφορά του από την Ελληνική Πολιτεία.

  Πετρόκτιστα πηγάδια
  Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού, άξιοι τεχνίτες στο πελέκημα της πέτρας, προσπαθώντας να στήσουν μια νέα ζωή δημιούργησαν ένα δίκτυο άρδευσης από 16 λαξευτά πηγάδια. Από αυτά σήμερα σώζονται μόλις 5.